Davey haalt certificaat bij Duo wedstrijd Heerle

Op 11 juli 2021 heeft Davey samen met broertje Diego een certificaat gehaald tijdens de duo wedstrijd in Heerle. We kijken terug op een hele gezellige en leerzame dag.

Trots met onze certificaten

Wat is een duo wedstrijd? De GRCN omschrijft het als volgt:
Een Duo wedstrijd is een workingtest waarbij 2 voorjagers een team (duo) vormen samen met hun honden. Zij worden beoordeeld bij het afleggen van een aantal niet vooraf bekende proeven, net als bij een workingtest, welke gesimuleerde jachtsituaties zijn. Er zijn in totaal 15 dummy’s binnen te halen, De volgorde waarin de apporten worden binnengebracht is vrij, tenzij anders aangegeven. De proeven zijn van tevoren niet bij de deelnemers bekend, maar wel voor iedereen in dezelfde klasse gelijk. In het veld kunt u diverse attributen tegenkomen die op een jacht ook gebruikt worden, denk dan bijvoorbeeld aan lokvogels, jachthutjes e.d. Ook kunnen er op kunstmatige wijze lok geluiden en schoten klinken of een rennend haas gesimuleerd worden. Op een Duo wedstrijd wordt er dus gekeken naar hoe beide voorjagers samen werken met hun honden en zo de onvoorziene situaties in het jachtveld oplossen.

2 broertjes op de duo wedstrijd
Tijdens de training bij Wim en Willeke in Axel hoorde ik dat Mandy gevraagd was door Robina om mee te doen aan deze wedstrijd en dat ook Cynthia mee zou doen met Jimmy. Nu kende ik wel de teamwedstrijd, waaraan ik vroeger regelmatig met veel genoegen heb meegedaan bij Multidog in Dinteloord, maar een duo wedstrijd was nieuw voor me. Het concept sprak me wel aan en dus heb ik Jack Polderman de Jong benaderd of hij het leuk vond om samen met mij mee te doen. Jack reageerde direct enthousiast en ik heb direct de broertjes Davey en Diego opgegeven, allebei sinds kort gediplomeerd op C-niveau. Hoe leuk is dat, 2 broertjes samen in de duo wedstrijd!

Trainen
Natuurlijk moet er dan ook in duo’s getraind worden en dus was Jack van harte welkom tijdens de wekelijkse training in Axel. Robina deed de laatste trainingen ook mee en op die manier zijn we prima voorbereid door Wim en Willeke op wat ons mogelijk te wachten stond. Was toch wel even afwachten hoe de broertjes Davey en Diego op elkaar zouden reageren, maar dat bleek eigenlijk best goed te gaan. Natuurlijk kennen ze elkaar al goed door eerdere ontmoetingen, maar samen werken is toch een heel andere situatie dan lekker ravotten op het strand. De passie van deze hondjes is echter zo groot dat ze tijdens het werken vooral belangstelling hebben voor de dummy’s en gelukkig niet al te veel voor elkaar.

Aangelijnd voorjagen
In Klundert hebben we in de Groenstrook ook nog getraind met 2 koppels (Mandy en Robina waren er ook, inclusief helpers Marianne en Marianne) en dat ging eigenlijk heel goed. Wel kwam een praktisch probleempje naar voren: zowel Jack als ondergetekende spreken de commando’s op redelijk luide wijze uit en dus gebeurde wat ik al een beetje voorzien had: op het commando “apport” van Jack ging Davey er ook vandoor en exact hetzelfde gebeurde andersom. Hmmm, dan toch maar aangelijnd voorjagen waarschijnlijk. Na het trainen maakten we er nog een gezellige middag van en hebben we nog lekkere Klundertse frietjes gegeten. We waren er klaar voor!

De wedstrijddag
Op zaterdagochtend kreeg ik al vroeg een berichtje van Jimmy in de speciaal aangemaakte whatsapp groep: “we zijn er”! Ik schrok en dacht dat ik me in de tijd vergist had, maar ze waren gewoon lekker vroeg aanwezig. Jimmy vertelde dat hij dat eigenlijk altijd doet, zodat hij op zijn gemak de omgeving en het terrein een beetje kan verkennen en het is goed tegen de stress van te laat komen. Ik ben ook maar snel naar Heerle gereden (20 minuutjes!) en bij het oprijden van de parkeerplaats zag ik Cynthia en Jimmy al zitten. Ook Jack was er al en Mandy en Robina kort erna. Hondjes uit de auto gehaald en bepakt en bezakt naar het secretariaat gelopen. Daar het startnummer 4 in ontvangst genomen en een korte uitleg gekregen waar de proeven te vinden waren en kort erna besloten op het gemakje naar proef A te lopen. Onderweg kwamen we Gera nog tegen met vader Sky die de A/B wedstrijd gelopen hadden, maar we waren blijkbaar al zo geconcentreerd dat we ze pas achteraf herkenden!

De wachtkamer
Keurig op tijd melden Jack en ik ons bij proef A waar we nog wel even in de “wachtkamer” moesten plaatsnemen. De temperatuur liep inmiddels behoorlijk op en we merkten al direct dat er bijzonder weinig wind stond. We spraken af dat we de hondjes toch maar aangelijnd zouden gaan voorjagen vandaag. We beschouwden deze eerste workingtest echt als ervaring opdoen en willen we niet teveel gedoe bij de inzetplaats. We gingen er toch al vanuit dat we niet zouden gaan winnen tenslotte. Aangezien startnummers 2 en 3 er nog niet waren werden we al snel geroepen door de helper.

In de wachtkamer

Proef A
De keurmeester vertelde dat er een drijfjacht gaande was waarbij 3x zou worden geschoten. Aan ons de taak om de 3 geschoten stukken wild te apporteren. Ze gaf nog aan dat we hiervoor 6 minuten de tijd hadden, maar dat mocht geen probleem zijn want “het zou niet zo erg moeilijk zijn”. Dat laatste namen we maar even voor kennisgeving aan, maar het zag er inderdaad niet al te ingewikkeld uit. De jager liep, enigszins zichtbaar, op een pad een meter of 10 voor ons en schoot 3 keer. We hadden afgesproken dat Diego als eerste ingezet zou worden en na het commando “apport” schoot hij de dekking in. Hij verdween al vrij snel uit zicht en dan begint het wachten. Heel af en toe konden we een glimp van hem opvangen, maar het was al vrij snel duidelijk dat de opdracht in het windstille gebied helemaal niet zo eenvoudig was. Na een behoorlijk lange tijd kwam Diego dan toch trots met de eerste dummy terug, yes!

Geen idee welke van de 3 hij gevonden had, dus Davey maar gewoon in het midden ingezet. Ook hij begon uiterst fanatiek aan de zoektocht en verdween diep in de dekking; te diep bleek achteraf. Na verloop van tijd meldde hij zich weer aan de bosrand om mij wat onzeker aan te kijken. Weer ingezet en weer minuten voluit aan het zoeken. Helaas weer te diep en na een laatste poging besloten we om Davey terug te halen, zeker gezien de resterende tijd. Zwaar hijgend van de geleverde inspanning kwam hij terug en Jack zette Diego weer in. Wederom hetzelfde verhaal: ook Diego ging veel te diep de dekking in en meldde zich zelfs eventjes bij Mandy en Robina in de wachtkamer! Terwijl de tijd eigenlijk al verstreken was kwam Diego plotseling toch nog met een dummy tevoorschijn! 2 uit 3 is zeker niet slecht, maar ik was toch wat teleurgesteld dat deze ogenschijnlijk makkelijke proef zo moeilijk bleek te zijn voor beide hondjes door het totale gebrek aan wind en omdat de dummy’s erg dichtbij lagen. Helaas maakte de keurmeester nog een administratief foutje door Hans en Jack om te draaien. De kop was eraf en op naar de volgende proef. 

Diego 30 punten, Davey 0 punten en voor het teamwork 8 punten. Totaal 38 punten.
Davey 0 dummy’s binnen en Diego 2.

Proef B
Bij proef B werd er op geruime afstand geschoten en viel duidelijk zichtbaar voor de honden een dummy achter de jager. Die schoot vervolgens nog een keer en de tweede dummy viel haaks op de eerste in een gebied met allemaal lokkers, zoals kraaien. Het derde apport was erg leuk verzonnen. Om deze te bereiken moest de hond door een grote loods heen, waarvan beide poorten open stonden. Toch wel een behoorlijke afstand en vlak daarachter lag de dummy. Omdat Diego al 2 keer was ingezet op proef A besloten we het nu andersom te doen. Davey werd ingezet op de eerste 2 dummy’s en Diego mocht door de loods heen. Davey had de dummy’s goed gezien, maar ging vreemd genoeg niet diep genoeg. Hij twijfelde ook erg welke dummy hij als eerste wilde halen, maar besloot uiteindelijk toch voor de eerste te gaan. Aangezien hij niet diep genoeg ging heb ik hem teruggefloten en opnieuw ingezet. Deze keer niet met een “apport”, maar met een krachtig “vooruit” om hem op de juiste plek te krijgen. Dat lukte wonderwel en rap kwam de eerste dummy binnen. Jack had ondertussen Diego succesvol door de loods heen weten te krijgen en ook die dummy was binnen. Omdat Davey al behoorlijk lang gezocht had naar de eerste 2 dummy’s besloten om Diego nog een keer in te zetten. Ook hij twijfelde even, maar pakte uiteindelijk de dummy goed op. Lekker, alle 3 de dummy’s binnen. Ook hier leek de proef weer eenvoudiger dan hij uiteindelijk was. Op naar proef C. 

Diego 50 punten, Davey 20 punten, teamwork 5 punten. Totaal 75 punten.
Diego 4 dummy’s, Davey 1.

Proef C
Proef C was op een groot en overzichtelijk veld met behoorlijk hoge begroeiing. De uiterst vriendelijke keurmeester legde uit dat er 3 keer geschoten werd vanuit de jachthut, een heel stuk verderop. De eerste voor ons links van de hut, de tweede rechts en de derde achter de hut. Na kort overleg besloten om opnieuw Davey 2x in te zetten, omdat Diego inmiddels al op 4 binnengehaalde dummy’s stond. Het maximum per hond is 8, dus je moet goed in de gaten houden dat het evenredig verdeeld is. Davey ingezet op de linkse dummy en die kwam behoorlijk vlot binnen. Jack zette vervolgens Diego in en die besloot natuurlijk eerst even kennis te maken met de jagers in het hutje! Maar niet lang, want hij snapte prima dat er nog ergens iets moest liggen. En jawel, Diego pakte de verre dummy. De beurt was weer aan Davey, maar die zette ik iets teveel naar links in. Gevolg was dat hij op de al binnen gehaalde valplekken ging zoeken en daar moeilijk weg te krijgen was. Ik heb hem bij me gefloten en opnieuw ingezet, nu overdreven naar rechts in de hoop onder de wind te komen. Dat lukte fantastisch! Davey pakte de lijn en zag je al snel tekenen. Dan weet je dat het prijs is en ja hoor, ook dummy 3 binnen! Wat een genot om te zien deze hondjes en we kregen dan ook de complimenten van de keurmeester dat hij mooi hondenwerk had gezien. Toch leuk om te horen!

Diego 30 punten, Davey 46 punten, teamwork 7 punten. Totaal 83 punten.
Diego 5 dummy’s, Davey 3.

Pittige proeven
Ondertussen werd er druk heen weer geappt om elkaar op de hoogte te houden van de ervaringen. Iedereen was het er al snel over eens dat het toch behoorlijk pittige proeven waren voor hondjes op C-niveau en dat bleek ook wel uit het aantal binnengehaalde dummy’s.

Proef D
Deze waterproef was in de buurt van het secretariaat en dus lekker op het gemakje daarheen gewandeld. Het ging toch allemaal erg vlot en we hoefden eigenlijk bij geen enkele proef lang te wachten. We waren al gewaarschuwd door Cynthia en Jimmy dat deze proef pittig was. De keurmeester legde uit dat er een eend rechts geschoten werd en daarna een eend links. Tenslotte was er al eerder een eend geschoten en deze lag links tegen de oever aan. We besloten ons strategisch op te stellen zodat Davey goed zicht had op de 2e dummy en Diego op de eerste. Daarna zouden we beslissen wie de derde ging halen. Tot zover de theorie! De schoten klonken en Davey had alles prima in zich opgenomen. Waar ik ervan uit ging dat hij de rechtse dummy wel zou gaan halen en hem die lijn ook gaf, besloot die kleine stuiterbal zijn eigen volgorde aan te houden en dus de linkse te gaan halen inclusief de befaamde POG-sprong natuurlijk. Nou ja, ook goed!

Jack moest vervolgens Diego naar de rechtse dummy sturen, maar door de positie die we hadden ingenomen had zowel Jack als Diego deze dummy niet zien vallen. Dat wist ik helaas niet! Jack dacht dat de dummy rechtuit lag op grote afstand. Hij probeerde Diego daar te krijgen, maar dat lukte uiteindelijk niet. Maar goed ook achteraf, want daar lag natuurlijk niets! Vanwege de tijd besloten we Diego terug te fluiten en Davey in te zetten. Hij had immers deze dummy wel zien vallen en hopelijk had hij dit onthouden. Voor alle zekerheid heb ik hem een lijn gegeven en regelmatig het commando “vooruit” en “ga door” gebruikt. Dat ging prachtig, want met wat aansporingen zwom hij er recht op af. Jack kwam met de suggestie om Diego alvast in te zetten op de derde dummy. Een beetje een gok, want we wisten niet hoe de honden zouden reageren als ze tegelijkertijd gingen werken, maar de tijd begon te dringen. De onderlinge afstand was echter groot genoeg en vlak na elkaar kwamen beide kanjers terug met de dummy’s. Weer alles binnen! De keurmeester zei nog streng dat we maar 15 punten kregen voor de 2edummy, omdat we de honden wisselden maar dat kon ons niets schelen. Wij vonden het geweldig dat, ondanks het misverstand, die POG-jes dit toch maar mooi opgelost hadden. 

Diego 17 punten, Davey 32 punten, teamwork 3 punten. Totaal 52 punten.
Diego 6 dummy’s, Davey 5.

Proef E
Tenslotte proef E. Ik had eigenlijk verwacht dat Davey langzamerhand wel moe zou worden, maar hij sleurde me nog net zo enthousiast als bij de eerste proef naar Proef E. In de wachtkamer hoorden we het duo voor ons volop fluiten en dirigeren. Ai, dat zou dus een pittige opdracht worden. Bij de proef aangekomen vertelde de keurmeester dat we eerst een stukje moesten oplopen. Vervolgens werd er op erg ruime afstand, links tegen de bosrand, geschoten door een jager en zichtbaar een dummy gegooid. Hetzelfde gebeurde aan de rechtse kant. Ook daar een behoorlijk ver apport met een schot. Vervolgens ging die jager een stukje lopen om vervolgens nog een keer te schieten. Na dit laatste schot mochten we de hondjes inzetten.

Eerst Davey op het linkse apport. Met een strakke lijn en op volle snelheid stormde hij naar het valgebied. Aangezien er op dit veld een lekker windje stond zag je Davey direct tekenen en de eerste dummy was binnen. Geweldig om te zien! Diego was vervolgens aan de beurt en die pakte heel slim en heel snel het derde apport. Topper! Na kort overleg tussen Jack en mij besloten we Davey nogmaals in te zetten. Een lijn gegeven naar het gebied waar ik hoopte dat hij onder de wind zou komen. Davey deed het geweldig en ging in een rechte streep naar het gebied waar hij direct tekende en de dummy in no time terugbracht. Wat een geweldige uitgevoerde proef was dit! De keurmeester zei nog dat hij het jammer vond dat we ervoor gekozen hadden aangelijnd voor te jagen. Dat klopt, achteraf gezien hadden we bij bepaalde proeven daarvoor kunnen kiezen, maar dit gaf wel rust en dat vonden we belangrijker. 

Diego 20 punten, Davey 40 punten, teamwork 5 punten. Totaal 65 punten.
Diego en Davey allebei 7 dummy’s!

De nazit
Daarmee waren we klaar met de duo wedstrijd en hadden we dus uiteindelijk alleen bij de eerste proef een dummy gemist. Wat waren we trots op onze hondjes en ook een beetje op onszelf natuurlijk. Erg leuk dit concept waarbij je voortdurend samen aan het schakelen bent. Leuke en zeer uitdagende proeven onder lastige omstandigheden door het gebrek aan wind.

Gezellige nazit

Ervaringen delen
Het zat erop en we verzamelden ons op de parkeerplaats waar we lekker hebben gezeten onder het genot van een drankje en een hapje. Erg gezellig en we hebben natuurlijk onze ervaringen uitgewisseld. Want daar ging het toch vooral om deze eerste keer: ervaringen opdoen en dat is zeker gelukt. Ook Mandy, Robina, Cynthia en Jimmy hadden een geweldige dag gehad. Ook nog even gesproken met Dionne die met haar POGje zelfs de A wedstrijd gewonnen had!

Robina heeft alle aandacht!

Certificaat
Daarna was er nog de prijsuitreiking en hoewel we zeker wisten dat we niet gewonnen hadden waren we stiekem toch wel benieuwd naar de uiteindelijke scores. En ja hoor, we werden naar voren geroepen omdat we een certificaat gehaald hadden! Wat ontzettend leuk en toch een soort bekroning. Met een voldaan gevoel nog even wat foto’s gemaakt en met een voldaan gevoel naar huis.

Geweldig team
Ik kijk terug op een superleuke dag waar ik heel veel geleerd hebt en mezelf af en toe verbaasd heb met de aanpak van de proeven. Ook Davey heeft me positief verrast. Dat hij een enorme drive heeft wist ik al, maar dit was de eerste ervaring met veel andere honden, tussendoor wachten etc. Wat leverden de hondjes prachtige prestaties. Natuurlijk ontzettend trots op die stuiterbal van ons en op Jack met broertje Diego. Een geweldig team!

Verbeterpuntjes
Toch een paar puntjes van opbouwende kritiek. Het zal wel gebruikelijk zijn bij een working test, maar ik hoor toch erg graag een gedetailleerd rapport van de keurmeester, desnoods achteraf. Nu zie ik op de uitslag punten staan bij een proef, waarbij ik niet begrijp wat we dan precies niet goed gedaan hebben. Wij hebben deze dag als een leermoment beschouwd, maar dan is het wel handig om te weten wat je kunt verbeteren.

Het is niet transparant hoeveel puntenaftrek je krijgt voor aangelijnd voorlijnen. Dat zou maar minimaal zijn, maar een keurmeester vertelde dat hij inspringen toch niet zwaar zou bestraffen. Dat strookt niet helemaal met de reglementen. Nu hadden we bewust gekozen voor aangelijnd voorjagen, maar dit heeft blijkbaar toch meer punten gekost dan we hadden ingeschat.

Ook de punten voor de samenwerking begrijp ik niet altijd. Wij hadden het gevoel continu te overleggen en zelfs tijdens de proeven nog af te wijken van het oorspronkelijke plan, omdat de omstandigheden daarom vroegen. Dat was volgens ons ook exact de bedoeling en ook daar had ik best graag uitleg gekregen over de punten.

Ik vind het ook jammer dat niet iedereen een certificaat krijgt. Het is natuurlijk een wedstrijd, maar ook het plezier en samenwerken is erg belangrijk. Dan lijkt het me ook gepast om iedereen een aandenken met de scores te geven.

Helaas staat op de site van de GRCN niet de correcte uitslag. Door de verwarring bij proef A is de score daar verkeerd genoteerd. Ik neem aan dat Davey daar 0 punten had en Diego dus alle punten gescoord heeft. Ik zal kijken of ze dit nog aan willen passen. Is wel zo netjes en staat ook leuk dat zowel Diego als Davey 7 apporten hebben binnengebracht. De complete uitslagen zijn te vinden op de website van de GRCN.

Dit alles doet helemaal niets af aan de geweldig leuke dag, de verder prima organisatie in een hele leuke sfeer en op een mooi terrein. 

Jack bedankt voor de super samenwerking! Mandy, Robina, Cynthia en Jimmy voor de gezellige middag. Dit smaakt naar meer!

Hans Posthumus

Ik ben Hans Posthumus, geboren in 1964 in Breda. Ik ben al sinds 1989 gelukkig getrouwd met Marianne en we hebben 2 zonen: Frank en Remco. In het dagelijkse leven werk ik bij SPAR Nederland. Mijn hobby's zijn golfen, wandelen, fotografie, reizen en natuurlijk Golden Retrievers.

3 reacties

  • Hans ik vond het ook een erg leuke ervaring en heb genoten van de beide pogjes en onze samenwerking.
    Jack

  • Wat goed en leuk omschreven allemaal, ik heb genoten van je verslag en om te lezen en te horen dat jullie er zo van genoten hebben samen met jullie Passion of Gold goldies!

  • Wat een mooi verslag! Precies zo als de dag is verlopen. Ik weet zeker dat er voor jullie nog meer mooie WT’s gaan volgen.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.