Uitleg werklijn Golden Retrievers

Onze Davey is een Golden Retriever uit een werklijn. Dat zijn toch wel duidelijk andere honden, dan de Goldens uit een showlijn. Deze laatste categorie wordt de laatste tijd steeds witter van kleur en zijn ook duidelijk groter en zwaarder. De werklijnen zijn donkerder van kleur en wat slanker/kleiner en vaak ook wat atletischer gebouwd.

Binnen de wereld van de Golden Retriever bestaan felle discussies over wat mooier en beter is. Ik doe daar niet aan mee; iedereen moet vooral de hond kiezen die het beste bij hun past! Onlangs bij de wandeling van de GRCN zagen we vooral honden uit de showlijnen en daar waren alle eigenaren hartstikke blij mee. Onze vorige hond Charlie kwam ook uit een showlijn, hoewel zijn moeder ook jachttrainingen volgde. En ook Charlie was een geweldige hond die ook op de trainingen zijn mannetje stond.

Deze keer hebben wij echter zeer bewust gekozen voor een hond uit een werklijn, omdat ik er jachttraining en wedstrijden mee wil doen en we erop uit willen trekken met een actieve hond. Dat alles vanuit de gedachte dat de Golden Retriever als jachthond ook op die manier ingezet en uitgedaagd moet worden.

Bij Davey merk je duidelijk dat er meer pit en vooral meer snelheid in zit. Waar Charlie keurig apporteerde en op zijn gemakje weer terug kwam lopen, moet het bij Davey allemaal in een sneltreinvaart! Deels natuurlijk nog door zijn jeugdige enthousiasme, maar je kunt zien dat snelheid gewoon in zijn karakter zit. Ben benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen.

Per toeval kwam ik deze video tegen waarin heel duidelijk het verschil tussen de werk en de showlijnen wordt uitgelegd. Leuk en leerzaam om te zien en prachtige honden!

Hans Posthumus

Ik ben Hans Posthumus, geboren in 1964 in Breda. Ik ben al sinds 1989 gelukkig getrouwd met Marianne en we hebben 2 zonen: Frank en Remco. In het dagelijkse leven werk ik bij SPAR Nederland. Mijn hobby's zijn golfen, wandelen, fotografie, reizen en natuurlijk Golden Retrievers.

Voeg reactie toe