Goldcup in Klundert

Op zaterdag 16 november 2019 werd in Klundert de Goldcup georganiseerd. Dat is een wedstrijd voor de Golden Retrievers die het afgelopen jaar de beste resultaten hebben weggezet in wedstrijden. Omdat de vader van Davey ook meedeed èn omdat het lekker dichtbij was, zijn we ook even gaan kijken.

De Goldcup wordt door de JPC GRCN als volgt omschreven: “16 combinaties zullen strijden om de wisselbokaal de “bronzen dummy”. Deze combinaties zijn gekwalificeerd aan de hand van de resultaten behaald op de door de JPC/GRCN georganiseerde evenementen en de Nimrod-deelnemers van de lopende periode vanaf de vorige Gold-Cup.”

Willeke met Davey

Voor ons was het extra leuk dat Gera Schuurmans ook uitgenodigd was met haar Sky My Melodie Of Golden Spirit, roepnaam Sky. Sky is namelijk de vader van Davey en we hadden hem nog nooit in levende lijve ontmoet en aan het werk gezien. Wat is er dan leuker om hem gelijk helemaal in zijn element te zien tijdens de behoorlijk uitdagende proeven?

Davey met vader Sky

De wedstrijd werd georganiseerd in Klundert en dat is voor ons een mooie thuiswedstrijd. Ik heb al eens eerder hier bij wedstrijden staan kijken en vooral het achterste stukje aan het Schapenweggetje richting de jachthaven, is een prachtig stukje terrein waar hele mooie proeven uitgezet kunnen worden èn waar je als toeschouwer uitstekend zicht hebt op de gehele proef.

Davey met vader Sky

Samen met Marianne en Mandy, die voor het eerst naar een dergelijke wedstrijd ging kijken, zijn we naar Noordschans gereden en daar de auto geparkeerd. Van daaruit is het maar een klein stukje lopen naar de dijk waar de toeschouwers zich verzameld hadden. Daaronder veel bekenden, want ook fokkers Willeke en Wim waren aanwezig om Gera aan te moedigen, maar ook Cynthia, Jeffrey en Ingrid waren present. Er waren dus 3 nakomelingen van Sky aanwezig. Mandy had ervoor gekozen om Abby thuis te laten, gezien de grote afstanden tussen de proeven en dat was heel verstandig.

Davey met Gera en Sky

Cynthia en Ingrid hebben een speciale buggy om de nog jonge honden in te vervoeren en ze af en toe lekker rustig te laten liggen. Wij hebben dat niet en hadden Davey dus gewoon aan de riem en dat hebben we geweten! Al bij het aankomen op lokatie was Davey erg onder de indruk van wat er allemaal gebeurde en natuurlijk het weerzien met oude bekenden. Dat vertaalde zich in behoorlijk nerveus gedrag en toen hij zelfs begon te blaffen tijdens een proef besloot Marianne om met hem maar even wat verderop te gaan staan. Vooral de vele fluitsignalen reageerde Davey sterk op. Een goede leerschool dus, die we nog wel zullen herhalen om hem te laten wennen en rustiger te laten worden.

De afstanden tussen de proeven zijn behoorlijk groot en nadat we Davey nog even hebben laten kennismaken met zijn vader Sky en Gera, hebben we nog wat foto’s genomen en zijn we gaan lopen. Davey bleef erg onrustig en sleuren aan de riem en na een poosje besloot Marianne maar om met hem terug te lopen naar de auto en bij de volgende proef weer te verzamelen.

Bo met vader Sky

Wij zijn vervolgens gaan kijken bij proef 1, een hele pittige proef waar uiteindelijk maar 2 deelnemers alle rapporten binnen gebracht hebben. Ook Gera miste hier helaas 1 apport, maar we hebben wel kunnen genieten van het werk van Sky. Wat zou het geweldig zijn als één van zijn nakomelingen hier ook nog eens zou staan! Jammer was wel dat je als toeschouwer weinig zicht had op het werken en zoeken van de honden. Wat dat betreft hadden we beter wat langer bij proef 3 en 4 kunnen kijken. Ook was het soms niet helemaal duidelijk wat de bedoeling was en zou het leuk geweest zijn als je de beschrijving van de proeven als toeschouwer ook hebt. Lastig natuurlijk voor de organisatie, want zij willen natuurlijk ook niet dat er informatie over de proeven wordt doorgespeeld.

Na een paar uurtjes was het weer tijd om naar huis te gaan. Marianne was al eerder vertrokken met Davey die duidelijk vermoeid begon te worden. Het was een leerzame ochtend waarbij het leuk was om weer vele bekenden te zien en natuurlijk Gera met Sky. Inspirerend om te zien wat de voorjagers na heel veel training kunnen bereiken met hun Goldens. Hieronder volgt nog de uitslag.

Hans Posthumus

Ik ben Hans Posthumus, geboren in 1964 in Breda. Ik ben al sinds 1989 gelukkig getrouwd met Marianne en we hebben 2 zonen: Frank en Remco. In het dagelijkse leven werk ik bij SPAR Nederland. Mijn hobby's zijn golfen, wandelen, fotografie, reizen en natuurlijk Golden Retrievers.

Voeg reactie toe