Training 7 november 2019

Deze keer hebben we tijdens de gehoorzaamheidstraining weer veel geoefend. Na een paar kleine aandachtsoefeningen moesten de jonge hondjes gaan volgen, tegelijkertijd met de andere honden. Zeker in het begin ging het best goed met Davey, die lekker geconcentreerd en op Marianne gericht bezig was, die vandaag de training voor haar rekening nam.

Daarna moesten de hondjes elkaar nog dichter passeren en die afleiding had wel wat gevolgen voor het volgen van Davey, maar uiteindelijk kreeg Marianne hem weer netjes in het gareel. Die andere honden zijn ook zo leuk en het terrein ruikt ook zo lekker hier!

De volgende oefening was een erg praktijkgerichte. Tijdens het uitlaten wil het nogal eens voorkomen dat wandelaars of andere hondenbezitters Davey (en mij natuurlijk ook een klein beetje…) héél enthousiast benaderen. De gevolgen laten zich natuurlijk raden; een sleurende en springende hond.

Omdat Davey ontzettend mensgericht is vindt hij ook iedereen leuk en meestal is dat gelukkig wederzijds. Helaas is dat niet bij iedere tegemoetkomende wandelaar het geval, maar ook dan gaat Davey er enthousiast op af en in het ergste geval springt hij zelfs tegen de mensen aan. Dat is natuurlijk uit den boze en als ik nu wandelaars zonder hond aan zie komen roep ik Davey bij me en gaat hij even aan de riem. Door het hoogstaande riet bij de wallen van Klundert heb ik dat echter niet altijd tijdig in de gaten en het zou wel zo prettig zijn als ik Davey dan toch onder controle heb.

Deze oefening is daarop gericht. Trainer Joep benadert de voorjagers heel behoedzaam en maakt een praatje met de buurman (of vrouw). Daarna loopt hij weer langzaam weg. De aangelijnde Davey mag dan geen enkele poging doen om te springen en moet netjes en rustig blijven zitten. Met de nodige afleiding gaat dat prima! De vorige training gaf Joep mij zelfs een hand en bleef Davey ook zitten. Alles valt of staat natuurlijk met de rust. Komt iemand druk gesticulerend en pratend met een hoog stemmetje op je af, dan zal Davey op dit moment zeker inspringen, maar er wordt dus aan gewerkt!

Tenslotte oefenden we nog een keer op het vooruitsturen. Marianne doet een paar brokjes in het etensbakje, Joep rammelt er een paar keer mee (overbodig bij onze hongerlijder hoor!) en geeft met een armsignaal aan dat Davey vooruitgestuurd mag worden. Zoals te verwachten gaat dat heel goed, want Davey doet alles voor iets lekkers. Vervolgens na het signaal van Joep wordt Davey ingefloten door Marianne. Hij reageert goed, maar besluit dan dat het speeltijd is en rent op zijn aantrekkelijke buurvrouw Labrador af. Vervolgens herinnert hij zich ineens dat zijn baasje ook in de buurt is en gaat daar maar eens even gezellig naar toe. Kortom, het trainingsuurtje was nèt te lang voor onze Davey, maar verder heeft hij het weer prima gedaan!

Hans Posthumus

Ik ben Hans Posthumus, geboren in 1964 in Breda. Ik ben al sinds 1989 gelukkig getrouwd met Marianne en we hebben 2 zonen: Frank en Remco. In het dagelijkse leven werk ik bij SPAR Nederland. Mijn hobby's zijn golfen, wandelen, fotografie, reizen en natuurlijk Golden Retrievers.

Voeg reactie toe