Davey’s puppytest

Op vrijdag 19 juli 2019 is de puppytest afgenomen door Jaap en Yvonne Holkeboer. De belangrijkste conclusie voor dit nestje was dat het een homogeen, super relaxed nest is en dat je een beter karakter niet kan fokken! Altijd leuk om te horen natuurlijk en vooral voor de fokker! Willeke vertelde me dat de puppytest eigenlijk zelden afwijkt van haar eigen bevindingen en dat kan ik me goed voorstellen.

Wat is een puppytest? *
Bij een puppytest wordt het karakter van een hond onderzocht door een aantal testjes te doen. Deze zal ik hieronder kort uitleggen. Vaak heeft een fokker al een prima beeld van de diverse karakters, maar willen ze dit graag bevestigd zien door een onafhankelijk iemand. Het is ook handig om te zien hoe een pup reageert zonder de directe nabijheid van de moeder en/of de andere pups. Uiteindelijk zal de uitkomst van de puppytest de fokker helpen bij het maken van de juiste keuze welke pup het beste bij welke toekomstige eigenaar past.

Gedrag op onbekend terrein
De pup wordt in een voor hem onbekende ruimte geplaatst. Gekeken wordt naar wat de pup gaat doen. Wanneer de pup de ruimte meteen vrolijk gaat onderzoeken, hebben we te maken met een zelfverzekerdere pup dan wanneer de pup blijft zitten en voorzichtig wat op onderzoek uit gaat.

Resultaat: Davey ging direct op onderzoek uit.

De pup wordt geroepen
De puptester probeert de pup vanaf een afstandje (op de knieën) bij zich te roepen. Pups die meteen naar de puptester toekomen zijn mensgerichter dan pups die eerst even de kat uit de boom kijken en waarvoor de puptester meer moeite moet doen de pup bij zich te krijgen.

Resultaat: Davey komt wel, maar blijft onderzoeken.

Los meelopen
De puptester probeert de pup met zich mee te laten lopen. Pups die meteen enthousiast de benen van de puptester volgen vinden het leuk om wat samen met je te doen.

Resultaat: Volgt aan de voet, tot 2m afstand.

Meelopen aan de lijn
De puptester lijnt de pup hierbij aan en probeert deze wederom met zich mee te laten lopen. Pups die dit weer meteen enthousiast doen willen graag met je aan het werk.

Resultaat: hangt in het touwtje, beetje weerstand.

Apporteren
De puptester gooit een sokje weg en kijkt of de pup hier belangstelling voor heeft. Pups die meteen enthousiast naar het sokje toelopen en deze zelfs weer terugbrengen hebben veel ‘will to please’ wat inhoudt dat ze graag wat voor je willen doen. Pups die het sokje oppakken en er zelf mee gaan spelen zijn niet per definitie geen ‘werkhondjes’ maar hiervoor moet de toekomstige eigenaar wel meer moeite doen.

Resultaat: pakt vast en komt na lokken. Raakt wat opgewonden bij wild en zoekt na.

Op de rug liggen
Bij dit onderdeel legt de puptester de pup rustig op z’n rug neer en houdt de pup in deze positie vast. Pups die meteen heftig in verzet gaan, hebben meer een eigen willetje dan pups die het gelaten ondergaan. Tevens wordt gekeken hoe de pup zich gedraagt als deze weer los gelaten wordt. Een pup die meteen vrolijk opstaat en weer rondwandelt is zelfbewuster dan een pupje wat nog even afwachtend blijft liggen.

Resultaat: heel relaxed op de rug te houden!

Vreemd voorwerp
Er wordt een voor de pup vreemd voorwerp neer gezet en gekeken wordt hoe de pup hierop reageert. Pups die meteen op het voorwerp afgaan zijn weer zelfbewuster dan pups die op een afstandje blijven.

Resultaat: vrij en zelfverzekerd. Gaat direct weer op onderzoek uit. Is weinig geïnteresseerd in meer vreemde voorwerpen.

Vreemd geluid
Er wordt een voor de pup vreemd geluid gemaakt en gekeken wordt hoe de pup hierop reageert. Pups die meteen op het geluid afgaan zijn weer zelfbewuster dan pups die op een afstandje blijven.

Eindconclusie
Uiteindelijk wordt er door de testers een eindverslag gemaakt. Hierin staan hun bevindingen en opmerkingen. Een zeer waardevol document voor zowel de fokker als de toekomstige eigenaar!
De algemene indruk van Davey was: “Een heel relaxed hondje. Behoeft wel wat aanmoedigingen voor leuke dingen”.

Op basis van de eerste 1,5 week kan ik het hele bovenstaande verhaal alleen maar onderschrijven! Davey neemt graag eerst de situatie in zich op, alvorens tot actie over te gaan.

* informatie gedeeltelijk van de website van kynologisch advies gehaald.

Hans Posthumus

Ik ben Hans Posthumus, geboren in 1964 in Breda. Ik ben al sinds 1989 gelukkig getrouwd met Marianne en we hebben 2 zonen: Frank en Remco. In het dagelijkse leven werk ik bij SPAR Nederland. Mijn hobby's zijn golfen, wandelen, fotografie, reizen en natuurlijk Golden Retrievers.

3 reacties