Puppytraining 4: herhaling & blijven

Het was alweer tijd voor de 4e puppytraining en weer onder geweldige weersomstandigheden. De afgelopen week hebben we met Davey flink getraind op het af (of down) commando en natuurlijk trainen we hem doorlopend op de andere onderdelen.

Vandaag stond, naast het herhalen van de eerder geleerde dingen, het blijven op de plaats op het programma. Wij laten Davey altijd al zitten en blijven voordat hij zijn etensbak mag aanvallen, maar verder hebben we dat nog niet veel geoefend. De bedoeling is dat je de hond naast je laat zitten, met het rechterbeen uitstapt en kort voor hem gaat staan. Daarna weer snel terug naar de beginsituatie en als hij dan nog braaf zit natuurlijk uitgebreid belonen.

Dat valt vandaag niet mee, zoals het eigenlijk de hele training niet meevalt. Het volgen aan de riem ging nog wel goed, maar daarna had Davey alleen maar belangstelling voor het gras en was zijn neus niet van de grond af te krijgen. Het leek verdorie wel alsof er expres vooraf stukjes vlees over het gras was uitgestrooid! Davey had geen focus en was bovendien erg onrustig. Ik heb het nog even overgenomen van Marianne, die vandaag de training weer deed, maar er was geen land met Davey te bezeilen. Nadat Joep het nog even goed had voorgedaan en liet zien hoe je kunt corrigeren ging het gelukkig een stukje beter.

Tenslotte moesten we weer even de bekende oefening doen met het voorkomen. Dat leverde weer hilarische situaties op met honden die hun baasje voorbij stuiven of, zoals in het geval van Davey, het baasje niet eens de kans geven om te fluiten omdat ze dan al met een enorme snelheid voorgekomen zijn! Nou ja, beter zo dan niet willen komen!

Aan het einde hebben we POG-jes natuurlijk nog even op de foto gezet. Geweldig om de gelijkenissen te zien, maar je ziet nu toch ook duidelijke verschillen ontstaan. Enthousiast en snel zijn ze echter allemaal!

Tijdens het wandelingetje naar de auto werd duidelijk waardoor Davey waarschijnlijk zo onrustig was. Hij had hoge nood! Tijdens het uitlaten is dat ook goed merkbaar en waarschijnlijk speelde hem dit vanavond ook parten, maar nam hij niet de tijd om even op zijn gemak te gaan zitten. Weer een goede les voor de volgende keer, dat we hem nog beter moeten uitlaten vooraf.

Volgende week gaan we voor het eerst oefenen met apporteren; ik ben benieuwd!

Met dank weer aan Marianne Polderman voor de foto’s en filmpjes!

Hans Posthumus

Ik ben Hans Posthumus, geboren in 1964 in Breda. Ik ben al sinds 1989 gelukkig getrouwd met Marianne en we hebben 2 zonen: Frank en Remco. In het dagelijkse leven werk ik bij SPAR Nederland. Mijn hobby's zijn golfen, wandelen, fotografie, reizen en natuurlijk Golden Retrievers.

1 reactie

  • Ja hoge nood en dan nog moeten laten zien wat je kan… dat lukt natuurlijk niet ;).
    Geweldig hoe enthousiast en snel hij op je afgestormd komt!
    Super leuke foto van jullie allemaal trouwens.