Voor het eerst: puppytraining!

Vrijdag 2 augustus was het dan zover: de eerste keer puppytraining bij More Than Dogs, de hondenschool van Joep Brosky. De week daarvoor hadden al theorieles gehad bij Joep thuis. Dat bleek toch nog leerzaam, ondanks dat we al 2 honden gehad hadden. Op de heetste dag van het jaar vertelde Joep enthousiast wat er de komende weken allemaal getraind gaat worden en waar we met de honden op moeten letten. Leerpuntje voor mij was in ieder geval de omgang/spelen met andere honden als Davey aan de riem loopt en het ontvangen van visite thuis.

Lopen aan de riem
Belangrijk bij het lopen aan de riem is dat Davey niet met andere honden gaat spelen. Een hele uitdaging! Hij wil naar alle honden toe en dat geldt andersom natuurlijk ook. Spelen mag uiteraard, maar dan wel los. Het kost vaak wat moeite om de andere baasjes dit uit te leggen, maar daarna snappen de meesten het wel.

Visite
Wanneer er visite thuis ontvangen wordt is het de bedoeling dat er eerst rust gecreëerd wordt. Negeer de wild enthousiaste en rondspringende hond en geef hem pas aandacht als iedereen is gaan zitten en hij rustig is. Ook zo’n lastige, want wie wil er nu niet zo’n schattig kleine puppy direct begroeten en knuffelen? Pfff, lastig hoor!

De training
Met die opgedane kennis nog in het achterhoofd en na het grondig bestuderen van de eerste hoofdstukken van de puppycoach, togen we naar Breda voor de eerste praktijkles. Dreigende luchten pakten zich samen en toen we goed en wel begonnen waren kwam de regen met bakken uit de lucht. Gelukkig op het laatste nippertje mijn pet nog meegenomen (met een natte bril zie ik niks!) en snel de regenjas aangetrokken.

Nestgenootjes
Heel leuk is dat uit het nestje van Davey ook Abby en Diego meedoen aan de cursus. Abby wordt getraind door Mandy en Diego door Jack. Was geweldig om de nestgenootjes weer te zien, maar wel lastig dat er niet gespeeld mocht worden hoor!

Volgen
Na een korte uitleg van Joep was het zover, we gingen het volgen oefenen. Met iets lekkers in de linkerhand, in een gebukte houding de hond een paar meter laten volgen iets achter je linkerknie en dan direct belonen. Slechts een paar keer en dan weer rust. De eerste paar keer ging het wel aardig moet ik zeggen, maar wat is er veel afleiding op zo’n trainingsveldje! Al die luchtjes, die geluiden, mensen en vooral: andere puppies!

Zitten
Na wat aanwijzingen van Joep was het tijd voor de 2e oefening: zitten. Dat hadden we thuis al een paar keer geoefend en ik wist nog van de vroegere trainingen hoe je dat aan moest pakken. Je hand met wat lekkers langzaam omhoog brengen en naar hem toe, dan gaat de hond vanzelf zitten. Op het juiste moment “zit” zeggen en voilà! Dat ging dus direct wel goed, lastig was alleen om Davey in de juiste richting te laten zitten. Met de aanwijzingen van Joep ging ook dat goed. Ik moet er wel bijvertellen dat ik inmiddels een rustig hoekje op het grasveld had opgezocht, vanwege de enorme afleiding voor Davey.

Volgen en zitten
Tenslotte was het de bedoeling om beide geleerde dingen te combineren. Dus een klein stukje volgen en dan gaan zitten. Dat ging wat minder met Davey. Ik kon goed merken dat zijn koppie vol begon te raken en ik kreeg steeds minder zijn aandacht. Dus na een paar keer maar besloten om even lekker met hem te spelen en te knuffelen. Ook bij Ivy was goed te zien dat het genoeg was. Zij ging er rustig bij liggen.

Na afloop nog even in een kring gaan staan voor de laatste woorden van Joep. dat viel niet mee, want Davey was helemaal door het dolle heen waar veel andere puppies compleet versleten op de grond lagen. Volgens Joep is dat gewoon een verwerking van alle indrukken. De ene hond ploft neer, de andere wordt rusteloos. Het was duidelijk tot welke categorie Davey behoorde! Daarna nog even met zijn nestgenootjes op de foto gegaan. Wat groeien ze toch hard!

Moe maar voldaan
Bij thuiskomst nog even lekker gespeeld en daarna was de energie toch echt op bij Davey (en bij mij!) en viel hij in een diepe slaap. Wat een indrukken voor zo’n jong hondje, maar wat was het leuk!

Hans Posthumus

Ik ben Hans Posthumus, geboren in 1964 in Breda. Ik ben al sinds 1989 gelukkig getrouwd met Marianne en we hebben 2 zonen: Frank en Remco. In het dagelijkse leven werk ik bij SPAR Nederland. Mijn hobby's zijn golfen, wandelen, fotografie, reizen en natuurlijk Golden Retrievers.

Voeg reactie toe