De tweede week

Davey is nu 2 weken bij ons en is inmiddels 10 weken oud. Wat gaat de tijd snel, wat groeit hij hard en wat doet hij het supergoed! Waar we de eerste week nog regelmatig om 05:00 uur op moesten staan, slaap Davey nu meestal door tot ongeveer 07:00 uur. Vandaag zelfs tot 07:30 uur en dus kon ik nog een beetje uitslapen na de gezellige high wine van gisteravond! We wisselen de “vroege diensten” af, eigenlijk net zoals vroeger bij de jongens!

Zindelijkheid
Davey heeft nog steeds geen enkele keer zijn behoefte in de bench gedaan. Ontzettend knap! In huis moeten we echter nog erg alert zijn, met name na het slapen en na het spelen. Davey hoeft van ons overdag niet in zijn bench te slapen, maar dat heeft wel als nadeel dat we het niet altijd in de gaten hebben als hij wakker wordt. Hij moet dan echt direct naar buiten. Ook na een leuk spelletje willen we het nog wel eens vergeten. Maar buiten deze kleine ongelukjes gaat het goed. Aangezien Davey in het begin zijn behoefte mocht doen in de tuin, zijn we dat nu aan het afbouwen. Dat gaat moeizaam, want het gebeurt regelmatig dat we hem uitgebreid uitgelaten hebben en dat hij bij terugkomst in de tuin poept. Zucht, maar dat is onze eigen schuld en dat komt wel goed.

Uitlaten
Davey vindt lopen aan de riem nog steeds niet zo leuk. Hij verzet zich af en toe en gaat dan zitten of geeft aan terug te willen. Daar treden we nu wel iets strenger tegen op en vaak lukt het wel met de nodige aanmoedigingen. Als we met z’n tweeën lopen gaat het overigens veel beter, maar ja, dat kan natuurlijk niet altijd. Ik probeer wel altijd iets leuks te doen tijdens de wandeling, zodat Davey de associatie krijgt dat het leuk is als we gaan wandelen. Loslopen gaat erg goed. Op dit moment is Davey nog zo jong dat hij altijd bij je in de buurt blijft en daar kun je goed van profiteren. Op het fluitje reageert hij direct en dat hanteren we dan ook veelvuldig.

Gedrag naar andere honden
Davey vindt andere honden erg leuk en wil er eigenlijk altijd naar toe. Maar ja, we hebben op de cursus geleerd dat spelen met andere honden, terwijl hij aan de riem zit, uit den boze is. Ik probeer dat ook altijd uit te leggen aan de ander hondenbezitters, maar dat blijft wel lastig als je elkaar tegenkomt op een smal pad. Hij gedraagt zich overigens erg goed t.o.v. andere honden. Voorzichtig benadert hij deze en probeert dan voorzichtig met zijn pootje of hij wil spelen. Soms gaat hij eerst onderdanig op zijn rug liggen. Maar is hij eenmaal gewend aan de andere hond dan is er ook geen houden maar aan en gaat hij helemaal los. Dan grijp ik meestal na een aantal minuten maar in uit zelfbescherming om overbelasting te voorkomen. Ook met Ollie speelt hij graag, maar weet hij niet van stoppen. Ollie geeft ook nog niet duidelijk genoeg aan dat het genoeg is geweest en dus gaat onze onvermoeibare pup gewoon door. Oplossing is ook hier ze uit elkaar te halen.

Verkeer
Verkeer gaat Davey steeds beter mee om. De moeizame eerste dagen en het telkens weer laten wennen hebben z’n vruchten afgeworpen. Het is nog steeds geen held, maar ik ben tevreden.

Lopen aan de riem
Het netjes volgen oefenen we natuurlijk regelmatig, maar is nog geen vanzelfsprekendheid. Ik laat hem al wel zoveel mogelijk links lopen en trekken aan de riem sta ik niet toe. Dat levert weleens lastige situaties op, met name als we in de buurt van huis komen. Davey weet inmiddels feilloos de weg en gaat steeds harder lopen naarmate we het huis naderen. Over het laatste stukje doe ik dan ook extra lang, want ook hier sta ik trekken aan de riem niet toe. Meestal draai ik dan om en loop een stukje de andere kant uit of ik laat hem eerst helemaal tot rust komen en zitten. Blijven volhouden dus!

Bench
We stoppen Davey tegenwoordig ook overdag even in de bench op het moment dat hij toch net wil gaan slapen of als we even een boodschap moeten doen. Hij vindt het geen feest, maar protesteert meestal niet. Zelf de bench ingaan om te gaan liggen doet hij nog niet, maar hij vindt het wel heel leuk om alle speeltjes uit zijn bench te halen. Als hij ‘s avonds moet gaan slapen in de bench moet ik hem echt lokken en hem het laatste zetje geven over de rand, want het liefste slaapt hij gewoon op zijn favoriete plekjes in de kamer.

Eten/vreten!
Zoals het een echte Golden Retriever betaamt heeft Davey altijd honger. Hij weet al feilloos wanneer hij eten krijgt en het geluid van zijn etensbak is al voldoende om hem op te laten staan. Hij groeit ook als kool en weegt inmiddels ongeveer 8 kilo. We hebben Davey geleerd netjes te gaan zitten als hij eten krijgt en pas op ons commando mag gaan eten. En dat noem ik geen eten, maar vreten! Hij valt zijn eten aan alsof hij al dagen niets gehad heeft en binnen een paar minuten is de bak helemaal leeg. We geven hem overigens geperste brokken van Biofood en daar doet hij het erg goed op. Na een goed boertje zit zijn buikje weer lekker vol en kunnen we hem weer uitlaten.

Conclusie
Het gaat dus erg goed met Davey! Hij is in deze 2 weken al helemaal gewend aan ons en ons leven en gedraagt zich prima en prettig. Een geweldig lief hondje dat graag knuffelt, maar op z’n tijd ook lekker ondeugend is. Maar zeer leergierig en enthousiast. Kortom: we genieten elke dag volop van deze gouden schat!

Hans Posthumus

Ik ben Hans Posthumus, geboren in 1964 in Breda. Ik ben al sinds 1989 gelukkig getrouwd met Marianne en we hebben 2 zonen: Frank en Remco. In het dagelijkse leven werk ik bij SPAR Nederland. Mijn hobby's zijn golfen, wandelen, fotografie, reizen en natuurlijk Golden Retrievers.

1 reactie