Puppytraining 2: komen

Vandaag was het al weer tijd voor de 2e puppytraining. Waar overdag nog de nodige stortbuien vielen was het deze keer, in tegenstelling tot de vorige training, droog en zelfs aan de warme kant. Na eerst weer gezellig bijgepraat te hebben met de rest van de groep, legde Joep uit wat de bedoeling was van deze avond. Eerst de onderdelen van vorige week herhalen en daarna het komen.

Volgen
Het volgen ging vandaag redelijk goed met Davey, maar dat hadden we natuurlijk ook veel geoefend de afgelopen week. Wel is Davey nog steeds ontzettend snel afgeleid. Vooral de geurtjes op het trainingsvelden waren vandaag onweerstaanbaar voor hem. Desalniettemin was ik best tevreden en Joep ook. Wel kreeg ik als tip nog meer tegen hem te praten en bij het eindigen van het volgen het commando “zit” te gebruiken, ondanks dat Davey uit zichzelf al gaat zitten. Tussen het oefenen door nam ik ruimschoots de tijd om te spelen met Davey, want de focus lange tijd vasthouden gaat natuurlijk nog niet.

Hoog stemmetje
Dat praten met een hoog aanmoedigend stemmetje blijft wel een dingetje voor een man hoor! Ik voel me af en toe een halve malloot als ik op straat continu mijn hondje probeer aan te sporen mij te volgen, maar goed: alles voor ‘t jong, zullen we maar zeggen!

Komen
Daarna gingen we oefenen met het voorkomen. We oefenen dit al best vaak en normaal gesproken komt Davey vanuit alle hoeken en standen aangestormd als ik op het fluitje blaas. Ik had er dus het volste vertrouwen in dat dit vandaag ook wel zou gaan lukken. Maar dan blijkt hoe moeilijk dit voor een jong hondje is op een terrein met zoveel afleiding. Joep legde nog uit het je het fluitje kunt gebruiken. Het maakt eigenlijk niet uit hoeveel keer of hoe snel je fluit als je het altijd maar consequent blijft doen. Het fluitje wordt namelijk niet alleen voor komen gebruikt, maar ook voor zitten, zoeken etc. Hilarisch werd het toen Joep het signaal voor “zitten” floot en Davey als een speer ging zitten! Dat hadden we helemaal nog niet geoefend, maar grappig was het wel!

Davey blijft zitten
We gingen met z’n allen op een rij staan en mochten om de beurt oefenen. Joep nam het hondje over en nadat je de hond even aan het brokje had laten ruiken liep je een aantal meters vooruit. Als de hond helemaal rustig was stak Joep zijn hand op en mochten we hem Influiten. Mandy mocht eerst en Abbey deed het heel goed. Daarna was ik aan de beurt. Davey overhandigd aan Joep, even laten snuffelen aan zijn lekkere beloning en rustig weggelopen. Davey was snel rustig en op het teken van Joep heb ik Davey geroepen en gefloten. Tot mijn verbazing keek hij me verwachtingsvol aan en bleef rustig zitten. Dat doe hij anders nooit! Maar na wat aansporing kwam hij toch aangerend en dat werd natuurlijk uitgebreid beloond.

Wachten
Toch wel frappant: bij elk fluitsignaal wat daarna volgde van de andere cursisten wilde Davey er als een speer naar toe! Hmmmmm. Ook rustig op zijn beurt wachten viel niet mee voor Davey met al die leuke hondjes om hem heen en al dat lekkere gras dat je kunt eten. Ook weer een leermomentje voor hem.

Dat gaat beter!
Dan de tweede poging. Joep gaf nog wat tips en je mocht bij het teruglopen ook het volgen weer proberen. Deze keer ging het aanzienlijk beter en Davey rende enthousiast op me af. Nadat hij zijn verdiende beloning in ontvangst had genomen besloot hij dat het tijd was om met de riem te gaan spelen. Ik heb het volgen dan ook maar even gelaten omdat ik zeker wist dat dit een strijd zou gaan worden. Genoeg was even genoeg nu.

Het was weer een hele leuke en leerzame training en wat hebben we een leuke groep zo samen. Natuurlijk de 3 bekende POG-jes maar zeker ook de andere hondjes en baasjes. We hebben weer genoeg te oefenen de komende weken, want volgende week is het geen training.

Concentratie bij baas en hond!

Hans Posthumus

Ik ben Hans Posthumus, geboren in 1964 in Breda. Ik ben al sinds 1989 gelukkig getrouwd met Marianne en we hebben 2 zonen: Frank en Remco. In het dagelijkse leven werk ik bij SPAR Nederland. Mijn hobby's zijn golfen, wandelen, fotografie, reizen en natuurlijk Golden Retrievers.

1 reactie