Puppytraining 5: apporteren

Tijdens de vijfde training alweer was het behoorlijk druk; maar liefst 8 puppy’s en dan natuurlijk nog de nodige toeschouwers aan de kant. Op het programma vandaag stond voor de eerste keer apporteren, maar voordat het zover was natuurlijk eerst het al geleerde weer oefenen. Aangezien ik nog steeds last had van mijn rug heeft Marianne de les gedaan.

Eerst weer volgen, af liggen en blijven geoefend. Dat ging heel goed! Zeker in het begin had Davey de volle aandacht erbij en voerde hij de opdrachten perfect uit. Oefening baart kunst!

Daarna mochten we om de beurt gaan apporteren. Joep legde uit waar we goed op moesten letten en gaf ook duidelijk aan dat je dit maar een paar keer achter elkaar moet doen om het voor de hond leuk te houden. Des te meer enthousiast zal hij zijn als je dit weer gaat oefenen. Ook belangrijk om bij het terugkomen niet te wild te doen met je handen in de buurt van Davey. Hij zal dan erg onrustig worden. De bedoeling is veel met je stem te belonen. Ook belangrijk om direct de riem te pakken, zodat de hond niet kan gaan spelen of weglopen.

Apporteren is voor Retrievers natuurlijk geen enkel probleem, ook bij Davey niet. Wat je ook weggooit, hij gaat het halen en brengt het netjes terug. Netjes afgeven is nog een ander verhaal, maar dat komt nog wel. Toch zie je wel verschillen bij de honden. Sommigen moet je behoorlijk aansporen en anderen rennen in hun enthousiasme nog even lekker de baas voorbij om de “buit” nog even aan de andere puppy’s te showen. Hilarisch, maar wat minder voor de baas en het kostte de grootste moeite om de hond weer te pakken te krijgen.

Hans Posthumus

Ik ben Hans Posthumus, geboren in 1964 in Breda. Ik ben al sinds 1989 gelukkig getrouwd met Marianne en we hebben 2 zonen: Frank en Remco. In het dagelijkse leven werk ik bij SPAR Nederland. Mijn hobby's zijn golfen, wandelen, fotografie, reizen en natuurlijk Golden Retrievers.

Voeg reactie toe